موسیقی چیست؟!
موسیقی و نواختن ساز از جمله هنرهایی است که جایگاه ویژهای در بین افراد دارد. این هنر که در بین هفت هنر دیگر جایگاه اول را به خود اختصاص داده است، موجب آرامش روان افراد شده و روح را جلا میدهد. این هنر نیز مانند بسیاری از هنرهای دیگر احساسات افراد را منتقل میکند. در این هنر احساسات از طریق آوا و صوت منتقل میشوند.
ذات موسیقی در واقع صدا و حرکت است. بسیاری از افراد از آواهای طبیعی مانند: صدای برگ درختان، صدای آب، صدای وزش باد و غیره احساس آرامش دریافت میکنند که این موضوع نشان میدهد که اغلب افراد به گونهای با این هنر آشنا هستند و از آن لذت میبرند. دنیای موسیقی امروز به گونهای گسترده شده است که میتوان آن را به دستههای مختلفی چون: موسیقی مدرن، موسیقی کلاسیک، موسیقی معاصر، موسیقی رمانتیک، موسیقی رنسانس، موسیقی دوره باروک و موسیقی قرون وسطی تقسیم کرد.
در جامعه امروزی موسیقی نقش موثری در درمان افراد دارد. موسیقی میتواند علاوه بر مغلوب کردن احساسات انسانی بر روی درختان و گیاهان و حیوانات تاثیرگذار باشد. همچنین این هنر میتواند بر روی رفتار انسانها و حتی حیوانات و گیاهان نیز اثرات مثبتی داشته باشد. در این مقاله قصد داریم تا با تاثیر موسیقی بر کودکان آشنا شویم. اگر شما نیز آن دسته از افرادی هستید که به موسیقی علاقه دارید و یا میخواهید کودکتان با این هنر آشنا گردد، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
دسترسی سریع: ساز برای کودکان
تاثیر موسیقی بر کودکان
همانطور که در بالا اشاره کردیم، موسیقی میتواند بر روی بسیاری از چیزها اثرات مثبتی را به همراه داشته باشد. موسیقی برای کودکان از همان دوران جنینی میتواند مفید بوده و موجب ایجاد پیوند عاطفی بین شما و نوزاد گردد و روحیه شما و فرزندتان را بهتر کند. شاید باور نکنید که این هنر میتواند حتی بر روی نوزادانی که زودرس هستند، تاثیر داشته و موجب بهبود وزنگیری این نوزادان شود.
دوران کودکی نقش تعیینکنندهای در رفتارهای آدمی دارد. هرچقدر که در دنیای کودکی بر روی استعدادها و خلاقیتهای کودک تمرکز بیشتری شود، فرد میتواند در آینده انسان موفقتری باشد. بسیاری از کودکان به طور طبیعی فعالیتهایی چون:
بازی کردن، نقاشی کشیدن، خواندن داستان و قصه و حتی آواز خواندن را انجام میدهند. بارور کردن هریک از این خلاقیتها میتواند بر روی رفتارهای کودک تاثیرات بسزایی داشته باشد. بارور کردن توانایی موسیقی در کودکان نیز افزایش هوش آنها را به همراه دارد.
تحقیقات در این زمینه نشان میدهد کودکانی که به نواختن موسیقی میپردازند در مقایسه با دیگر کودکان دارای تواناییهای بیشتری در زمینه درک ریاضیات و خواندن هستند.
ترغیب کودکان به موسیقی باعث میشود تا آنها با معنی کلمات و صداها آشنا شده و در پی آن حرکت کردن به همراه موسیقی موجب میشود که کودک ابراز احساسات را بیاموزد. پس علاوه بر اینکه نواختن موسیقی در این سنین میتواند در بارور ساختن استعدادهای کودک اثر بگذارد، بلکه میتواند موجب افزایش مهارتهایی که در بالا اشاره کردیم، شود.
تاثیر موسیقی بر روی نوزادان
حتما دیدهاید که بسیاری از نوزادان به تقلید صداها و آواها میپردازند و در جواب شنیدن موسیقی، حرکات فیزیکی از خود نشان میدهند. پس نوزادان حتی قبل از اینکه با کلمات آشنا شوند؛ میتوانند ملودی آهنگ را درک کنند و به آن واکنش نشان دهند.
تاثیر موسیقی بر کودکان نوپا
شعرهای زیادی برای کودکان سنین نوپا ساخته شده است که به تکرار واژهها میپردازد. این تکرار واژهها موجب میشود تا حافظه کودکان تقویت شود و با موسیقی و ریتم آن پا کوبیدن و دست زدن را یاد بگیرد.
تاثیر موسیقی بر کودکان پیش دبستانی
امروزه در بسیاری از مهد کودکها کودکان را به آواز خواندن و انجام فعالیتها و حرکات در زمان گوش دادن به موسیقی و یادگیری اشعار کودکانه تشویق میکنند. این کار موجب میشود تا ضمن سرگرم شدن کودکان و تخلیه شدن انرژی آنها در راه درست، حرکات و یا نوعی بازی را به همراه موسیقی فرا گیرند.
تاثیر موسیقی بر کودکان دبستانی
در این سن کودکان علاقه دارند تا برخی از آهنگهایی که اتفاقای را بیان میکند؛ یاد بگیرند. در این سن کودکان میتوانند به انتخاب انواع موسیقی بپردازند و حتی به این هنر ابراز علاقه نمایند.
موسیقی مناسب کودکان
بهترین نوع موسیقی که میتواند برای کودکان مفید باشد، موسیقیهای کلاسیک و سنتی است. موسیقی کلاسیک از آنجایی که به صدای ضربان قلب مادر شباهت دارد، میتواند برای نوزاد احساس امنیت را به وجود آورد و از استرس او بکاهد.
همچنین موسیقی در ژانرهای رپ، راک و پاپ میتواند اثرات مخربی روی ذهن کودک داشته باشد. زیرا؛ این موسیقیها دارای صداهای نامرتبط و تکراری هستند که میتوانند آشفتگیهای ذهنی و عاطفی را به وجود بیاورند و در نتیجه موجب کاهش تمرکز گردند.
پخش موسیقی، آهنگهای آرام و ملایم قبل از خواب میتواند حس آرامش را در کودک به وجود آورد. خواندن لالاییها با ملودی توسط پدر یا مادر و یا حتی بازیهایی چون: درآوردن شکلک، قایم موشک و غیره در صورتی که با موسیقی همراه شود، میتواند در یادگیری و تقویت حافظه کودک تاثیرات مثبت بگذارد.
دسترسی سریع : ماشین و موتور شارژی
مزایای موسیقی بر روی کودکان
- تقویت اعتماد به نفس
- افزایش سرعت یادگیری
- تقویت مهارت اجتماعی
- پردازش سریع اطلاعات
- حل مسائل پیچیده
- سرگرمی
- کاهش اضطراب و استرس
دسترسی سریع: اسباب بازی موزیکال
مضرات موسیقی بر روی کودکان
همانطور که موسیقی مزایای بسیاری بر روح و روان افراد دارد، میتواند برای کودکان نیز مضر باشد. در جامعه امروزی شاهد این موضوع هستیم که بسیاری از کودکان به موسیقیهایی گوش میدهند که نه تنها اثر مثبتی بر روی آنها نداشته؛ بلکه موجب خراب شدن روان و ذهن آنها نیز گشته است که این موضوع میتواند کودک را عصبی و پرخاشگر کند. پس انتخاب موسیقی مناسب برای کودکان امری مهم است تا بتواند روی تمرکز و دقت کودک اثر مثبت داشته باشد. برای مثال: موسیقیهای کلاسیک و ملودیهای کودکانه باعث میشوند تا کودک نه تنها به موسیقی علاقهمند شود؛ بلکه این هنر روح بخش را بهتر یاد بگیرد.
سخن پایانی
در این مقاله با موضوع تاثیر موسیقی بر کودکان آشنا شدید. لازم است بدانید که امروزه روشهای بسیاری برای آموزش موسیقی به کودکان و بالا بردن سطح هوش آنها روی کار آمده است. از آنجایی که موسیقی تاثیر بسزایی در افزایش دقت و تمرکز کودکان دارد و موجب افزایش اعتماد به نفس در کودکان میشود؛ یادگیری موسیقی و نواختن ساز میتواند انتخاب خوبی برای آینده آنها باشد.